Om oss

Vindico DNA Systems AB är svenska representanter för SelectaDNA.

SelectaDNA tillverkas av SelectaMark plc. i Storbritannien. SelectaDNA är modern rån-, inbrott- och stöldskyddsteknik med äkta DNA som kan analyseras i alla certifierade kriminaltekniska laboratorier.

SelectaDNA är den globalt ledande tillverkaren av system för kriminalteknisk märkning och erbjuder ett brett utbud av produkter för märkning och identifiering av egendom som alla innehåller en unik DNA-kod.

SelectaDNA är det första verkliga säkerhetssystemet baserat på DNA inom stöldskyddsmärkning och har visat sig begränsa stölder och tillgrepp med upp till 85%. SelectaDNA används för närvarande av 75% av Storbritanniens polismyndigheter.

Vad är MärkDNA?

MärkDNA är stöldskyddsmärkning i form av en osynlig vätska som penslas på stöldbegärliga föremål. Varje produkt innehåller en unik DNA-kod och UV-fluorescens vilket gör det möjligt för polis att hitta märkningen och spåra stulna föremål till sin rätta ägare. Den unika DNA-koden registreras i det internationella SAR-registret som är tillgängligt för polis världen över. Detta innebär att även föremål som lämnar landet har en chans att hittas av polis och återlämnas. SelectaDNAs MärkDNA innehåller dessutom mikropunkter som innebär att polis kan identifiera märkningen på plats utan tidskrävande kriminalteknisk analys.

MärkDNA minskar inbrott med upp till 83%

Villa & lägenhetsinbrott har minskat med mellan 40-83% i områden där MärkDNA har använts. Polisen rekommenderar MärkDNA då den brottsförebyggande effekten visat sig vara så stark. MärkDNA kan användas för att stöldmärka smycken, laptops, mobiltelefoner, cyklar, bilar eller andra värdesaker.

MärkDNA finns tillgängligt till både privatpersoner och företag för att skydda tillgångar.

För att registrera ditt DNA-kit, klicka här!

Om våra produkter

Modern DNA-teknik

DNA - Det DNA som används i SelectaDNA är ett syntetiserat DNA. Detta innebär att DNA-kedjan sätts samman i ett laboratorium med hjälp av komponenter från naturligt DNA, vilket skapar en kort och robust DNA-kedja.

UV-fluorescens - ett ämne i märkningen som fluorescerar blått när det belyses med UV-ljus vilket möjliggör att man hittar märkningen på ett föremål.

Mikropunkter - Beroende på produkt så innehåller SelectaDNA 0.5mm stora mikropunkter i metall eller polymer med märksatsens unika kod. Mikropunkterna avläses med hjälp av ett handhållet mikroskåp vilket oftast kan göras av polis på plats utan behov av en tidskrävande kriminalteknisk analys.

Kopplar brottsling till brottsplats

SelectaDNA reducerar inte bara brott utan möjliggör också för polisen att koppla ihop brottslingar med en brottsplats och få till stånd en fällande dom. Via en certifierad LPCB1224 databas som uppfyller Polisens krav erbjuder SelectaDNA en fullt spårbar lösning för alla typer av brottsförebyggande behov. DNA-märkning med SelectaDNA ökar även chanserna att få tillbaka stöldgods.

DNA-märkning för alla behov

SelectaDNA är tillgänglig i ett antal olika former; MärkDNA i form av en vätska (som kombinerar DNA och mikropunkter) för märkning av egendom, SelectaDNA Spray för att skydda mot rån och inbrott, Metallic DNA för skydd av metaller samt överförbara DNA-produkter som Grease och Gel.

ButiksDNA är ett rån- inbrotts- och stöldförebyggande koncept anpassat för detaljhandeln som har visat sig minska svinn med ett genomsnitt på 30%. Konceptet går ut på att använda DNA-teknik för att göra butiker till ointressanta mål för brottslingar.

Godkända av polisen

SelectaDNA produkter är godkända enligt ACPO Secured by Design och Polisen.

Mer information om SelectaDNA finns på www.selectadna.se.

Nyheter

ButiksDNA i Ica-butik avslöjar omfattande stöldhärva

Ica Nära Ovrells i Göteborg hade länge varit utsatt för stölder och rån. Stölderna utgjordes bl.a. av organiserad brottslighet där stulna varor såldes vidare av andra butiker. Händelserna polisanmäldes men det fanns inte mycket som polisen kunde göra då det inte gick att bevisa att varorna tillhörde Ica-butiken.

Lösningen på problemet blev ButiksDNA som installerades i butiken av Vindico. I konceptet ButiksDNA ingår det att varor i butiken märks upp med en unik DNA-kod som möjliggör för polis att identifiera stöldgods och vilken butik det tillhör. Tack vare initiativet kunde polisen följa upp misstankarna och hittade då ett lager innehållande stöldgods till ett värde av flera miljoner kronor.

"Vi hittade varor från norra till södra Sverige och beslaget är kopplat hela vägen till organiserad brottslighet i Georgien" – Christian Nylén, lokalpolis i Göteborg.

Några produkter